Potpisani ugovori za projekte uređenja grada Živinice

Potpisani ugovori za projekte uređenja grada Živinice

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković i gradonačelnik Samir Kamenjaković te direktor JP “Eko-Sep” d.o.o. Živinice Selmir Šljivić potpisali su danas ugovore kojim se finansiraju projekti izgradnje sekundarne mreže toplifikacije i uređenja ograde sanitarne deponije grada Živinice.

„Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je krajem januara 2020. godine da se Gradu Živinice dodijeli milion KM na ime pomoći u toplifikaciji, odnosno nastavka toplifikacije u cilju smanjenja aerozagađenja”, kazao je ovom prilikom ministar Rožnjaković te dodao da je danas potpisan ugovor u vrijednosti od 550 000 KM, što je prvi dio tih sredstava dok će drugi uslijediti u julu ove godine.

Ministarstvo se ovim obavezalo da će na osnovu Programa raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2020. godinu finansirati projekat izgradnje sekundarne mreže toplifikacije grada Živinice, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada.
Gradonačelnik Kamenjaković je kazao da je danas, nakon niza pregovora i sa Elektroprivredom, Termoelektranom Tuzla i Vladom Tuzlanskog kantona potpisan ugovor kojim će biti završena sekundarna mreža toplifikacije. „Ovim sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK mi ćemo završiti oko 85 % sekundarne mreže u gradu Živinice. Ostaje nam realizacija sa TE Tuzla i Elektroprivredom gdje trebamo do 2022. godine završiti primarnu mrežu čime bi bilo riješena toplifikacija Živinica”, rekao je gradonačelnik Kamenjaković.

Danas je također potpisan i ugovor o finansiranju izgradnje ograde, protivpožarnog pojasa i kapije na budućoj sanitarnoj deponiji u Živinicama, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada. Riječ je o iznosu 11.300,00 KM a rok za realizaciju projekta je 1 mjesec od dana uplate sredstava.